Vérnyomásmérők

Omron

Az alábbi vérnyomásmérőket forgalmazzuk: Omron, Vivamax, Tensoval

Digitális vérnyomásmérők már 9 900 Ft-tól!

A magas vérnyomás jelei

Számos jel mutat arra, hogyha valaki magasvérnyomás-betegségben szenved.

Az első jelek azonban gyakran nem tipikusan magas vérnyomás betegségre utaló tünetek és észrevehetetlenül fejlődnek ki. Ez azt jelenti, hogy a betegség nehezen beazonosítható az érintettek számára.

Nehéz elalvás, alvási nehézségek, nyugtalan alvás, nyugtalanság lehetséges következményei lehetnek a betegségnek. További lehetséges jel lehet a fülcsengés is. Szellemi és fizikai leterheltség alatt jelentkező fejfájás, szédülés szintén jelei lehetnek a betegségnek. 50 év körüli nők esetében a magas vérnyomás tünetei hasonlóak lehetnek a menopauza tüneteihez (hőhullám, szédülés, hangulatváltás). Középkorú férfiak esetében a kezeletlen vérnyomás erekciós problémákat okozhat. A tartós magas vérnyomás hatására kifejlődő szívproblémák jele lehet a rövidlégzés, mellkasi fájdalmak vagy megerőltetés közben a mellkas tájékán érezhető szorító érzés. Az aritmia oka szintén lehet a magas vérnyomás.

A fentiekhez hasonló tartósan fennálló tünetek esetében keresse szakorvosát vagy kezelőorvosát.

Otthoni vérnyomásmérés

A vérnyomást számtalan tényező befolyásolja, például a stressz, a testmozgás, időjárási frontok, és van egy természetes napszaki ingadozása is. A mérési eredményeket érdemes vérnyomás naplóban feljegyezni, és a napon belül a pontos időpontot is feltüntetni.

A legelterjedtebb, felkaros automata eszközökkel történő mérés eredménye csak akkor lesz hiteles, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

A mérés előtt ne dohányozzunk, ne kávézzunk, az intenzív mozgás is emeli a vérnyomást, ezért legalább 5 perc nyugalom után mérjünk.

Üljünk kényelmesen, az alkar behajlítva lazán legyen az asztalon.

Fontos, hogy a lábakat se rakjuk keresztbe, mert ez is a valósnál magasabb eredményhez vezet.

A megfelelő méretű mandzsetta is lényeges. Nagyon vastag felkarra nagyobb méretű mandzsetta kell, vagy ilyen esetben használhatunk csuklós vérnyomásmérőt is.

A rendszeres és szabályosan elvégzett otthoni mérések fontos adatokat nyújthatnak a gyógyszeres kezelés beállításához, de a pontatlan eredmények félrevezetőek lehetnek.